جام جهانی
جام جهانی

آشنایی با نماد‌های جام جهانی‌، قبل از قطر ۲۰۲۲

مقدمه

نماد‌های جام جهانی بخشی جذاب و به یادماندنی از آن هستند. از سال ۱۹۶۶ که نماد‌های جام جهانی به صورت رسمی و برای اولین بار استفاده شدند، هر جام جهانی شاهد یک نماد جدید بوده‌ایم

در ۱ آوریل سال ۲۰۲۲ و در دوحه، چند رویداد مهم و هیجان انگیز رخ داد. اولی تعیین گروه‌های جام جهانی بود و بعد از آن سرود رسمی مسابقات که “حیا حیا” نام داشت. در همین حین، از نماد جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، لعیب، نیز رو نمایی شد.

لعیب که در زبان عربی به معنی بازیکن بسیار ماهر است، شخصیتی ماجراجو و شجاع دارد، به طور رسمی به عنوان نماد جام جهانی ۲۰۲۲ قطر معرفی شد. بر اساس وب سایت فیفا، این شخصیت اهل جهان نماد‌ها (Mascot Verse) است. جهان نماد‌ها یک دنیای موازی است که در آن نماد‌های جام جهانی و دیگر مسابقات، زندگی می‌کنند.

در یک ویدیوی چهار دقیقه‌ای که در کانال رسمی یوتیوب جام جهانی قطر ۲۰۲۲ منتشر شد، لعیب به همراه رد وان (RedOne)، آهنگساز و برنده چندین جایزه گرمی و مدیر بخش سرگرمی‌های فیفا، در حال بازدید از جهان نماد‌ها نشان داده می‌شود.

طراحی رنگارنگ و پر جنب و جوشِ جهان نماد‌ها، شهری روشن و مدرن را نشان می‌دهد که در نماد‌های نوستالژیک دیگری که در طول سال‌ها مسابقات جام جهانی فوتبال را زیبا کرده‌اند زندگی می‌کنند.

به همین بهانه، در این مطلب از برد نیوز به معرفی نماد‌های جام جهانی پیش از قطر ۲۰۲۲ خواهیم پرداخت پس با ما همراه باشید.

ورلد کاپ ویلی (۱۹۶۶)

ورلد کاپ ویلی

پس از گذشت ۳ دهه از برگزاری اولین جام جهانی در اوروگوئه (۱۹۳۰)، فیفا در سال ۱۹۶۶ یک شخصیت دیگر را وارد زمین کرد.

ورلد کاپ ویلی (World Cup Willie) در سال  ۱۹۶۶، زمانی که انگلستان میزبان این مسابقات بود، در معرض دید عموم قرار گرفت.

ویلی، اولین نماد جام جهانی، یک شیر انگلیسی است که پیراهنی با طرح پرچم انگلستان بر تن دارد که روی آن عبارت “جام جهانی” را نیز می‌بینیم. طراحی شخصیت ویلی را هنرمندی به نام روگ هوی (Reg Hoye) انجام داد و راه را برای به تصویر کشیدن نماد‌های بیشتری در دیگر رویدادهای ورزشی مهم فیفا هموار کرد.

در جهان نماد‌ها، می‌توانید ویلی را ببینید که در خیابان‌های شهر می‌چرخد، در یک مسابقه استعداد یابی داوری می‌کند، و حتی تاکسی می‌‌گیرد!

خوآنیتو (۱۹۷۰)

خوآنیتو

نام نماد جام جهانی ۱۹۷۰ مکزیک خوآنیتو (Juanito) است. خوآنیتو یک پسر بچه بامزه است که با کلاه مکزیکی و لباس تیم ملی فوتبال مکزیک به عنوان نمادی فراموش نشدنی و بامزه در ذهن‌ها باقی می‌ماند. خوآنیتو پس از ورلد کاپ ویلی، دومین نماد جام جهانی به حساب می‌آید.

تیپ و تپ (۱۹۷۴)

تیپ و تپ

سومین نماد از نماد‌های جام جهانی، دوقلو دوست داشتنی تیپ و تپ (Tip & Tap) هستند. این دو شخصیت، نماد جام جهانی ۱۹۷۴ به میزبانی آلمان غربی می‌باشند که در واقع دو پسر بچه هستند که پیراهن تیم ملی فوتبال این کشور را بر تن دارند. تیپ و تپ اولین نماد جام‌ جهانی دوقلو هستند. در ویدیوی جهان نماد‌ها، تیپ و تپ را در حالی می‌بینیم که با نماد‌های دیگر فوتبال بازی می‌کنند.

گائوچیتو (۱۹۷۸)

گائوچیتو

آرژانتین گائوچیتو (Gauchito) را به عنوان نماد رسمی خود در جام جهانی ۱۹۷۸ به مردم معرفی کرد. این نماد یک پسر بچه است که لباس تیم ملی فوتبال آرژانتین متشکل از رنگ‌های آبی کم رنگ و سفید را بر تن دارد. گائوچیتو همچنین کلاهی با عبارت ARGENTINA ’78 نیز پوشیده است.

گائوچیتو همچنین یک دستمال گردن زرد و یک شلاق سفید به همراه دارد. در ویدیوی جهان نماد‌ها، گائوچیتو را می‌بینید که غرق بازی موبایل خود است و به شیر آتش نشانی تکیه می‌دهد و لحظه‌ای هنگامی که ردوان و لعیب از آنجا عبور می‌کنند به سمت بالا نگاه می‌کند.

نارانخیتو (۱۹۸۲)

نارانخیتو

اسپانیا با معرفی نماد خود که یک پرتغال بود، در این روند به نحوی سنت شکنی کرد. این شخصیت منحصر به فرد که نماد جام جهانی ۱۹۸۲ اسپانیا بود، یک پرتغال بامزه است که لباس تیم ملی اسپانیا را بر تن دارد و در دست خود یک توپ فوتبال نگه می‌دارد. نام این شخصیت از کلمه اسپانیایی Naranja (نارانخا) به معنی پرتغال می‌آید. در ویدیوی جهان نماد‌ها، او را می‌بینیم که با حواس پرتی راه می‌رود و به یک شیر آتش نشانی برخورد می‌کند.

پیکه (۱۹۸۶)

پیکه

کشور مکزیک که دو بار تا به حال میزبان جام جهانی بوده است، با حرکتی خلاقانه نمادی را معرفی کرد که برای فرهنگ این کشور از اهمیت زیادی بر خوردار است.

پیکه (Pique) در واقع یک فلفل هالوپنیو است که یک سبیل و کلاه مکزیکی دارد. با اینکه چهره اش کمی خشن به نظر می‌آید، اما شخصیتی آرام و ظریف دارد. نام او از کلمه Picante (پیکانته) می‌آید که در زبان اسپانیایی به معنای تند و تیز است. نام او در واقع به تند و تیزی غذا و ادویه‌های مکزیک اشاره دارد. در ویدیوی جهان نماد‌ها، او نیز به همراه ورلد کاپ ویلی در حال داوری یک مسابقه استعداد یابی است.

چائو (۱۹۹۰)

چائو

نماد جام جهانی ۱۹۹۰ ایتالیا چائو (Ciao) نام دارد که نام او، به معنی سلام و خداحافظی خودمانی است. این آدمک چابک و فرز از مربع‌هایی تشکیل می‌شود که رنگ‌های پرچم ایتالیا را دارد و سر آن یک توپ فوتبال است. در جهان نماد‌ها او را در حالی می‌بینیم که خود را در یک بازی به یک مکعب تبدیل می‌کنند. در آن بازی خوآنیتو و گوآچیتو نیز شرکت دارند.

استرایکر (۱۹۹۴)

استرایکر

نماد رسمی جام جهانی ۱۹۹۴ آمریکا استرایکر (Striker the world cup pup) نام داشت. استرایکر یک سگ دوست داشتنی و بامزه بود و به عنوان دومین نماد جام جهانی که حیوان است شناخته می‌شود. پیش از استرایکر، فقط اولین نماد جام جهانی، یعنی ویلی، فقط حیوان بود. استرایکر پیراهن تیم ملی آمریکا را بر تن دارد که دارای رنگ‌های قرمز، سفید و آبی می‌باشد. رو لباس عبارت “USA 94” نیز نوشته شده است.

فوتیکس (۱۹۹۸)

فوتیکس

بعد از استرایکر، فوتیکس (Footix)، نماد جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه، یک حیوان، و به عبارت دقیق تر،  یک خروس بود. فدراسیون فوتبال فرانسه، هنگام اعلام میزبانی خود به عنوان میزبان جام جهانی، فوتیکس را در یک مراسم ویژه به طرفداران معرفی کرد. طرفداران فوتبال فوتیکس را به عنوان خروس آبی بزرگ (“Big Blue Rooster”) نیز می‌شناسند. فوتیکس علاوه بر اینکه نماد جام جهانی ۹۸ بود، اهمیت خاصی برای فرانسوی‌ها نیز داشت. چراکه او در واقع نماد این کشور محسوب می‌شود. فوتیکس پیراهن تیم ملی فرانسه را بر تن دارد و روی سینه او عبارت “France 98” دیده می‌شود. علاوه بر این او یک توپ فوتبال در دست دارد.

آیا می‌دانستید که فوتیکس یک دختر دارد؟

در جریان جام جهانی زنان  ۲۰۱۹ فراسنه، یک جوجه جوان فرانسوی به نام اتی (ettie) به عنوان نماد رسمی و دختر فوتیکس معرفی شد. فیفا همچنین اعلام کرد که نام ettie از کلمه فرانسوی ستاره “étoile” گرفته شده است.

آتو، کاز و نیک (۲۰۰۲)

آتو، کاز و نیک

هزاره جدید آمد و با خود اولین نماد جام جهانی سه‌گانه به نام‌های آتو، کاز و نیک را به میدان آورد. جام جهانی سال ۲۰۰۲ به میزبانی دو کشور کره جنوبی و ژاپن برگزار شد. این سه نفر که “اسفریکس” (Spheriks) نیز نام دارند، اهل “اتموزون”  (Atmozone) هستند، جایی که آن‌ها نسخه‌ای از فوتبال خودشان را که “اتموبال” (Atmoball) نام دارد بازی می‌کنند.

اسفریکس با ظاهر مدرن و رنگ‌های نارنجی، بنفش و آبی خود، بدون شک حال و هوای فوتبال را برای طرفداران به ارمغان می‌آورند. این سه نام از فهرست نام‌های منتخب توسط کاربران اهل هر دو کشور میزبان انتخاب شده.

گولئو ششم و پایل (۲۰۰۶)

گولئو پنجم و پایل

با میزبانی آلمان، نماد جام جهانی ۲۰۰۶، پس از سال‌ها دوباره یک شیر شد. نماد این جام جهانی یک شیر به نام گولئو ششم (Goleo VI) بود که یک دوست به نام پایل (Pille) داشت. نام این شیر ترکیب دو کلمه لاتین “Leo” به معنی شیر، و کلمه “Goal” به معنی  گل، می‌باشد. پایل نیز یک توپ فوتبال سخنگو است که همیشه همراه گولئو می‌باشد. گولئو پیراهن تیم ملی فوتبال آلمان را با شماره ۶ بر تن دارد.

زاکومی (۲۰۱۰)

زاکومی

زاکومی (Zakumi) که به رنگ‌های لباس تیم ملی فوتبال آفریقای جنوبی آراسته شده، برای اولین بار در سال ۲۰۱۰ عنوان نماو رسمی جام جهانی معرفی شد. شخصیت زاکومی در واقع یک پلنگ است. پلنگ یکی از حیوانات رایج موجود در آفریقای جنوبی می‌باشد. موهای سبز رنگ، چشم‌های زمردی نافذ و بدن زرد خال‌خالی، با پیراهن کوتاه و سفید سبز رنگی که روی آن نوشته شده “SOUTH AFRICA 2010” او را بسیار جذاب و زیبا کرده‌اند.

زاکومی برای تکمیل جذابیت خود با نگاهی مصمم و توپ فوتبالی سفید در دست راست ایستاده است.

در ویدیوی جهان نماد‌‌ها، تشخیص زاکومی هنگام عبور از کنار لعیب و ردوان در خیابان، یا هنگامی که در حال تشویق  چائو است، بسیار آسان می‌باشد. و حتی در یک مرحله از ویدیو، او می‌ایستد و مستقیماً به دوربین خیره می‌شود!

فوئلکو (۲۰۱۴)

فوئلکو

نماد جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل بر اساس یک آرمادیلو سه نواره، گونه‌ای در خطر انقراض طراحی شده. نام این گونه “تاتو بولا” می‌باشد که بومی کشور برزیل است. فوئلکو (Fuleco) دارای بدنی با رنگ آبی و طلایی با پیراهن سفید با شورتی سبز رنگ است. پیراهن او عبارت “BRASIL 2014” را نشان می‌دهد. فوئلکو همچنین یک توپ فوتبال سفید در دست راست خود دارد.

در ویدیوی جهان نماد‌ها، می‌توانید فوئلکو را ببینید که کنار راه پله‌های یک ساختمان نشسته است، با استرایکر (نماد جام جهانی ۹۴ آمریکا) صحبت می‌کند، و حتی با تخته موج‌سواری بزرگ در دست در حال قدم‌زدن در ساحل است.

زابیواکا (۲۰۱۸)

زابیواکا

نماد جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه را رای مردم این کشور تعیین کرد. زابیواکا که در زبان روسی یعنی “فردی که گل می‌‌زند” یک گرگ خندان است که یک توپ فوتبال در دست چپ خود دارد و شست دست راست خود را به بالا گرفته است. زابیواکا با جذب رای میلیون‌ها نفر به عنوان یکی از جذاب ترین نماد‌های جام جهانی انتخاب شد. او نیز مانند تمام دیگر نماد‌ها پیراهن سفید و قرمز روسیه را بر تن دارد که عبارت “RUSSIA 2018” را نیز دارد.

تا به امروز ۱۵ نماد جام جهانی معرفی شده‌اند. امسال، کانون توجه‌ها لعیب است تا از طریق عشق مشترک به فوتبال، هواداران را از سراسر جهان به هم نزدیک و متصل کند!

What's your reaction?

Related Posts

1 of 74

ارسال پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *