روز جمعه هفته گذشت درگیری بین هواداران طرفدار حکومت ایران و معترضان در دومین بازی این کشور در جام جهانی در قطر به وقوع پیوست. به گفته معترضان پرچمهای برخی از هواداران ضبط شده و برخی دیگر مورد آزار و اذیت قرار گرفتهاند. مقامات امنیتی ورزشگاه همچنین تی شرتها و سایر اقلام ضد دولتی را مصادره کردهاند.
اعتراضات پس از مرگ مهسا امینی 22 ساله در ماه سپتامبر در ایران فراگیر شده است.
خانم امینی به اتهام نپوشاندن موهای خود، توسط پلیس امنیت اخلاقی در تهران دستگیر شد. وی سه روز بعد از انتقال به بیمارستان از مرکز امنیت اخلاقی تهران در بیمارستان درگذشت. پس از این واقعه تظاهراتی در سراسر کشور صورت داده شد. مردم خواستار تغییراتی مانند داشتن آزادیهای بیشتر و سرنگونی دولت بودند. دولت با سرکوبی مرگبار به این اعتراضات پاسخ داده است.
در روز جمعه و در بازی ایران مقابل ولز، پرچمهای ایران پیش از انقلاب برخی از معترضان، در استادیوم احمد بن علی توسط هواداران طرفدار دولت ضبط شد.
بر اساس گزارشها، برخی از افرادی که تی شرتهایی با عبارت “زن، زندگی، آزادی” پوشیده بودند مورد توهین و آزار قرار گرفتند. این عبارت به شعار اصلی تجمعات در میان معترضان علیه مقامات ایران تبدیل شده است.
یکی از تماشاگران ایرانی مدعی شد که پلیس قطر به او دستور داده که اسامی معترضان کشته شده توسط نیروهای امنیتی ایران را از روی دست و سینهاش پاک کند. این رویکرد پس از شکایت هواداران حامی دولت صورت گرفته است.
یک زن ایرانی دیگر نیز مدعی شده است که از پوشیدن تی شرت با چهره خانم امینی در ورزشگاه توسط وی جلوگیری شده است. زنانی که درباره اعتراضات با مطبوعات خارجی مصاحبه میکردند نیز توسط گروهی از مردان مورد آزار و اذیت قرار گرفتند. برخی نیز با موبایل خود از زنانی که مورد حملات لفظی قرار میگرفتند فیلمبرداری کرده در همین حین مردان با صدای بلند شعار “جمهوری اسلامی ایران” را سر میدادند.
در طول مسابقه که با برد 2-0 ایران به پایان رسید، بازیکنان ایرانی به علت خواندن سرود ملی این کشور پیش از شروع بازی با سوت و هو کردن مورد تمسخر و تحقیر قرار گرفتند.
در بازی قبلی ایران مقابل انگلیس در روز دوشنبه، بازیکنان در حین پخش سرود ملی سکوت کردند. آنها با این کار خود به ظاهر از اعتراضات ضد دولتی حمایت کردند.
برخی از هواداران حاضر در ورزشگاه کلاههایی به سر داشتند که نام وریا غفوری، بازیکن سابق تیم فوتبال ایران بر روی آنها نوشته شده بود.
او که یکی از منتقدان حکومت است، روز پنجشنبه در ایران دستگیر شد. بنا بر گزارشها وی پس از متهم شدن به تبلیغ علیه نظام، توسط مقامات بازداشت شده است.
آقای غفوری که 28 بار در تیم ملی کشورش بازی کرده است، در جام جهانی 2018 حضور داشت. غیبت او در ترکیب تیم ملی در جام جهانی 2022 بسیاری را شگفت زده کرد. این بازیکن کرد ایرانی صدایی برای دفاع از کردهای ایرانی در داخل کشور بوده است.
در ابتدای هفته، شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد به تشکیل یک هیئت حقیقتیاب برای تحقیق در مورد سرکوب اعتراضات ضد دولتی در ایران رأی مثبت داد. سازمان ملل اعلام کرد که ایران در یک بحران “تمام عیار” قرار دارد. بحرانی که در طول آن در 9 هفته گذشته بیش از 300 نفر کشته و 14000 نفر دستگیر شدهاند. ایران این ادعا را با عنوان یک ترفند سیاسی گستاخانه رد کرد.