سفیر جام جهانی قطر به دلیل اظهارات منفی درباره همجنسگرایی مورد انتقاد قرار گرفت. به گفته بازیکن سابق تیم ملی قطر همجنسگرایی ناشی از “آسیب ذهنی” است.
دیده بان حقوق بشر چنین اظهاراتی را “غیرقابل قبول” توصیف کرده و بیان آنها را محکوم کرد.
خالد سلمان، بازیکن سابق تیم ملی قطر، این اظهارات را در مصاحبه با شبکه آلمانی ZDF بیان کرده است. سلمان در پاسخ به سوال درباره غیرقانونی بودن همجنسگرایی در کشورش گفت: “افراد باید قوانین ما در قطر را بپذیرند. همجنسگرایی حرام است. آیا میدانید حرام چیست؟”
از وی درباره علت حرام و غیرقانونی بودن همجنسگرایی پرسیده شد. به گفته خالد سلمان: “من مسلمان سختگیری نیستم، اما چرا حرام است؟ زیرا ناشی از آسیب ذهنی است.”
سلمان در این جایگاه در مقام سفیر جام جهانی 2022 صحبت میکرد؛ نقشی که با تعدادی از اسطورههای فوتبال از جمله کافو و ژاوی هرناندز به اشتراک گذاشته است. برگزارکنندگان، نقش سفیر را با عبارت “بهره گیری از قدرت فوتبال برای ایجاد تغییرات اجتماعی مثبت در قطر، در سراسر منطقه و جهان” توصیف میکنند.
راشا یونس از برنامه حقوق دگرباشان جنسی در دیده بان حقوق بشر گفت: “ادعای سلمان مبنی بر اینکه همجنسگرایی آسیب ذهنی است، آسیبزا و غیرقابل قبول است. ناکامی دولت قطر در مواجهه با این اطلاعات نادرست، تأثیر مهمی بر زندگی دگرباشان جنسی ساکن قطر خواهد داشت؛ تاثیراتی از جمله دامن زدن به تبعیض و خشونت علیه آنها تا توجیه رویکرد مذهبی پیش گرفته شده توسط دولت.”
در ماه گذشته دیدهبان حقوق بشر گزارشی را منتشر کرد که در آن ادعا شده است اقدامات خودسرانه پلیس علیه دگرباشان در قطر، بین سالهای 2019 تا 2022 شامل شش ضرب و شتم شدید و پنج مورد آزار جنسی در بازداشتگاه پلیس میشود. به نقل از یک مقام قطری: “ادعاهای دیدهبان حقوق بشر در این باره حاوی اطلاعاتیست که به طور قطع نادرست هستند.”
هوادارانی که قصد سفر به جام جهانی را دارند نیز نسبت به امنیت در این کشور ابراز نگرانی کردهاند. اسنادی که توسط گاردین مشاهده شده نشان دهنده این است که از پلیس درخواست شده علیه روابط محبت آمیز بین افراد و یا کسانی که برای دفاع از حقوق LGBTQ+ دست به اعتراض میزنند، اقدامی نکند.
هفته گذشته، جیانی اینفانتینو رئیس فیفا تاکید کرد که “همه افراد در جام جهانی بدون در نظر گرفتن نژاد، پیشینه، مذهب، جنسیت، گرایش جنسی یا ملیت پذیرفته میشوند”. این بیانیه، بازتابی از اظهارات برگزارکنندگان جام جهانی در قطر بوده است. بیانیه اینفانتینو بخشی از نامهایست که در آن وی از اتحادیههای فوتبال و بازیکنان درخواست کرده است تا بحث درباره مسائل سیاسی و حقوق بشری پیرامون مسابقات را کنار بگذارند و اجازه دهند فوتبال در میدان بازی به وقوع بپیوندد.
فیفا، کمیته عالی سازماندهی جام جهانی و دولت قطر، در حال رسیدگی به چنین اظهاراتی هستند.