مقدمه
گزارشهای کوبنده در مورد مرگ کارگران مهاجر، سوابق حقوق بشر در این کشور و قوانین اتحادیه همجنسگرایان و پرسشها در مورد روند مناقصه، رقابتهای فوتبال امسال را به بحثبرانگیزترین رقابت فوتبال تاریخ تبدیل کرده است.برای اولین بار در تاریخ، جام جهانی فوتبال نه در تابستان، بلکه در زمستان، از 18 نوامبر تا 21 دسامبر برگزار میشود. دمای هوای قطر در تابستان، که بین 40 تا 50 درجه سانتیگراد میرسد، برگزاری مسابقات در تابستان را غیرممکن میکند. انتخاب این کشور کوچک اما ثروتمند به عنوان کشور میزبان منجر به اختلاف نظرهای زیادی شده و بحثهایی را در مورد مهمترین سوال به راه انداخته است: آیا پول تنها توپی است که واقعاً دنیای فوتبال را به حرکت در میآورد؟ با ادامه این مطلب از برد نیوز همراه باشید تا به این سوالات پاسخ دهیم.
1.انتخابات بحث برانگیز قطر
روند انتخاب قطر به عنوان میزبان جام جهانی 2022 در دسامبر 2010 و همچنین اعطای جایزه مسابقات 2018 به روسیه در همان زمان، عامل انفجاری بود که منجر به پرونده فساد فیفا در سال 2015 (رسوایی فیفا) شد؛ که موجب به 14 کیفرخواست توسط افبیآی شد و به یک دهه و نیم سلطنت سپ بلاتر به عنوان رئیس هیئت حاکمه فوتبال جهان پایان داد. این اولین بار در تاریخ جام جهانی بود که دو کشور میزبان به طور همزمان معرفی شدند. روند انتخابات بر اساس رای 24 عضو کمیته اجرایی فیفا انجام میشود. آنخل ماریا ویار، نایب رئیس فیفا و رئیس فدراسیون فوتبال اسپانیا در آن زمان، متقاعد شده بود که جام جهانی 2018 قرار است به پیشنهاد مشترک پرتغال و اسپانیا اهدا شود. چیزی که ویلار نمیدانست این بود که ظاهراً آرا خریداری شده بودند، در حالی که متعاقباً تبادل نظر بین روسیه و قطر به نفع پیروزیهای مربوطه آنها صورت گرفت و فشار بیشتری برای اطمینان از بیرون آمدن نام قطر از پاکت در دست بلاتر اعمال شد.
میشل پلاتینی، رئیس وقت یوفا، بعداً اعتراف کرد که 9 روز قبل از انتخابات جام جهانی در کاخ الیزه با نیکلا سارکوزی، رئیسجمهور وقت فرانسه، جلسهای داشته است که در طی آن، رئیسجمهور فرانسه سهولت ارتقای پیشنهاد قطر را بیان کرد. دفتر دادستانی مالی ملی فرانسه تحقیقات را با تمرکز بر منافع اقتصادی که گفته میشود سارکوزی از طریق رابطهاش با قطر به دست آورده است، ادامه میدهد. فیفا که حدود 4.5 میلیارد دلار سود خواهد داشت – 85 درصد از درآمدش در دوره چهار ساله جام جهانی – جرأت نداشت این مسابقات را از قطر بگیرد، چون بدون اثبات فساد ادعا شده ، با شکایتی چند میلیون دلاری روبرو میشد. آنچه که از این فرآیند به دست آمد، تغییر نهادی بود: اکنون 178 فدراسیون ملی فیفا به کشور میزبان جام جهانی رای میدهند و این آرا علنی میشود. از طریق این فرآیند، مسابقات 2026 به پیشنهاد مشترک ایالات متحده، مکزیک و کانادا تعلق گرفت.
2.حقوق بشر
کنگره فیفا که یک روز قبل از قرعهکشی جام جهانی 2022 در 31 مارس برگزار شد، با تمجیدهای متعارف خود از این سازمان همراه بود، حداقل تا زمانی که رئیس فدراسیون فوتبال نروژ، لیز کلاونس، روی سکو رفت و باعث شکستن هارمونی شکل گرفته در نمایشگاه و مرکز همایش دوحه شد. آنچه کلاونس برای گفتن داشت در سرتاسر جهان پیچید: «در سال 2010 جام جهانی توسط فیفا به روشهای غیرقابل قبول و با عواقب غیر قابل قبول اهدا شد. انگیزههای اصلی فوتبال یعنی حقوق بشر، برابری و دموکراسی، تا سالها بعد در ترکیب اولیه تیمها نبود.
این حقوق اولیه به عنوان جایگزینی توسط صداهای خارجی وارد این عرصه تحت فشار شدند. فیفا به این مسائل رسیدگی کرده است اما هنوز راه زیادی در پیش است. جایی برای کارفرمایانی که آزادی و ایمنی کارگران جام جهانی را تضمین نمیکنند، وجود ندارد. جایی برای رهبرانی که نمیتوانند میزبان بازی زنان باشند، وجود ندارد. جایی برای میزبانانی که نمیتوانند به طور قانونی امنیت و احترام افراد الجیبیتی را، که به این تئاتر رویاها میآیند، تضمین کنند، وجود ندارد.
سخنرانی کلاونس دو سوال را مطرح کرد که بیشترین جنجال را در طول تدارکات به شدت علنی شده قطر برای جام جهانی ایجاد کرد: مرگ کارگران مهاجر از نپال، هند و بنگلادش هنگام ساختن استادیومها برای مسابقات در شرایط شغلی غیرانسانی و اتهامات “شستوشوی ورزشی” از سوی صنعت فوتبال برای رژیمهایی با سوابق مشکوک حقوق بشر. در گزارش آگوست 2021، سازمان عفو بینالملل قطر را متهم کرد که در مورد مرگ هزاران کارگر مهاجر در دهه گذشته تحقیق نکرده است، در حالی که تحقیقات گاردین تعداد کارگران کشتهشده در ورزشگاهها و سایر زیرساختهای مربوط به جام جهانی را 6500 نفر اعلام کرد.
3.معضل
جام جهانی قطر بحث تازهای را در مورد اینکه آیا ورزش باید برای کمک به ایجاد موقعیت برای رژیمهای دیکتاتور با اهدای رویدادهای ورزشی بینالمللی مورد استفاده قرار گیرد، یا اینکه آیا سیاست انزوا باید پابرجا بماند، آغاز کرده است. پاسخ جیانی اینفانتینو، رئیس فیفا به سخنرانی کلاونس، تا حدودی موضع هیئت حاکمه را توضیح داد: اینفانتینو با بیان اینکه قطر مسئولیتی مثالزدنی نسبت به این موضوع از خود نشان داده است، گفت: از همان ابتدا مقامات قطر را تحت فشار قرار دادهایم و در آنها شریکی مشتاق در اجرای تغییرات در زمینه حقوق بشر یافتهایم.
فیفا همچنین به گزارشهای مثبت سازمان بینالمللی کار و سازمان ملل اشاره کرده است. قطر اعلام کرده است که نمایش بنرها و نمادهای الجیبیتی در طول جام جهانی ممنوع نخواهد بود، علیرغم اینکه قوانین قطر آشکارا همجنسگرایی را محکوم میکند. در دسامبر گذشته، ناصر الخاطر، رئیس کمیته عالی عرضه و میراث (اسسی)، گفت که اعضای جامعه الجیبیتی در جام جهانی مورد استقبال قرار خواهند گرفت، اما باید به دلیل احترام به فرهنگ قطر، از ابراز علاقه در اجتماع خودداری کنند.
4.بازی ثروتمندان
یکی از ویژگیهای عجیب جام جهانی 2022 فاصلهای است که هشت استادیوم میزبان را از هم جدا میکند. همه آنها در شعاع 50 کیلومتری از یکدیگر قرار دارند. این بدان معناست که هواداران میتوانند در دو یا حتی سه بازی در یک روز شرکت کنند. فیفا در اولین پیشنهاد فروش 800000 بلیت فروخت و امیدوار است در مجموع به فروش سه میلیون بلیت برسد. با این حال، یکی از اشکالات برای طرفداران عادی یافتن مکانی مقرون به صرفه برای اقامت است. آن دسته از طرفدارانی که وضعیت مالی خوبی دارند، مشکلی نخواهند داشت زیرا قطر هتلهای بزرگ زیادی دارد و برنامههایی برای جذب هواپیماهاییهای لوکس به خاک این کشور وجود دارد. پذیرایی از هواداران با امکانات کمتر چیزی است که هم فیفا و هم کمیته عالی عرضه و میراث به دنبال آن هستند.
5.بازی در جام جهانی زمستانی
زمانی که قطر جام جهانی 2022 را دریافت کرد، با وجود دمای بیش از 40 درجه سانتیگراد در تابستان قطر، هیچ برنامه فوری برای تغییر تاریخ مسابقات از زمانبندی مرسوم تابستانی آن وجود نداشت. با این حال، در سال 2015 تصمیم گرفته شد که مسابقات به ماههای سردتر و زمستانی نوامبر و دسامبر منتقل شود. این موضوع باعث ایجاد مشکل جدی در زمانبندیهای فوتبال داخلی شده است، به طوری که مسابقات لیگ و جام حذفی در سراسر جهان، و همچنین مسابقات قارهای مانند لیگ قهرمانان اروپا، برای یک ماه متوقف شد.
استدلال متقابل این است که جام جهانی از داشتن بازیکنانی در اوج آمادگی بدنی سود خواهد برد. فرسودگی اغلب عامل مهمی در رقابتهای تابستانی محسوب میشود چون تیمهای بینالمللی به دنبال یک فصل 9 یا 10 ماهه و طاقتفرسا در رقابتها حضور پیدا میکنند.