تصمیم فیفا در سال 2010 برای اهدای میزبانی جام جهانی 2022 به قطر انتقادات زیادی را به دنبال داشت.
در حالی که تنها چند ماه دیگر به این مسابقات باقی مانده است، چگونه نهاد حاکم بین المللی فوتبال تصمیم گرفت جایزه میزبانی خود را به کشوری اهدا کند که به هیچگونه اعتبار فوتبالی مشهور نیست؟
در این مقاله از برد نیوز نگاهی به نحوه اهدای میزبانی جام جهانی 2022 به قطر میاندازیم، پس تا انتها ما را همراهی کنید.
جام جهانی قطر چه زمانی است؟
جام جهانی 2022 در قطر و از 21 نوامبر تا 18 دسامبر برگزار میشود. این اولین جام جهانی است که در جهان عرب برگزار میشود و تنها دومین جام جهانی است که به طور کامل در آسیا برگزار میشود؛ پس از جام جهانی 2002 در کره جنوبی و ژاپن.
روند مناقصه جام جهانی 2022 قطر
تصمیم فیفا در سال 2010 برای اهدای میزبانی جام جهانی به قطر بسیار بحث برانگیز بوده است.
میراث فوتبال قطر بسیار ناچیز است و این کشور بیشتر به عنوان یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان مشهور است.
سپس سپ بلاتر، رئیس فیفا فاش کرد که کمیته تصمیم گرفته است در تلاشی برای «توسعه فوتبال» ، آن را به «سرزمینهای جدید» ببرد.
این برای بسیاری شوکه کننده بود که علیرغم پیشنهادهای رقیب از ایالات متحده، کره جنوبی، ژاپن و استرالیا، میزبانی به قطراهدا شد. ادعاهایی مبنی بر خرید رای مطرح شد، اما تحقیقات مستقلی که توسط فیفا انجام شد، هیچ مدرک محکمی دال بر چنین فسادی پیدا نکرد.
در حالی که قطر اتهامات مربوط به خرید آرای نمایندگان را رد کرده است، تحقیقات درباره فساد از سوی مقامات فرانسوی همچنان ادامه دارد. ایالات متحده همچنین سه مقام فیفا را به دریافت مبالغی در سال 2020 متهم کرد.
آیا قطر قبلا در جام جهانی بازی کرده است؟
تیم فوتبال قطر پیش از این هرگز جواز حضور در جام جهانی را، چه در مسابقات مردان و چه زنان، نداشته است. قطر با دریافت حق میزبانی مسابقات 2022؛ اولین کشور، پس از ایتالیا در سال 1934، شد بدون جواز حضور در جام جهانی در آن بازی میکند.
قطر در سالهای اخیر در جام ملتهای آسیا حضور داشت و در مسابقات سال 2019 در امارات متحده عربی قهرمان شد و هر هفت بازی خود را با 19 گل زده و تنها یک گل خورده، برد.
چرا جام جهانی در نوامبر برگزار میشود؟
جام جهانی معمولاً در ژوئن و جولای، ماههای اوج تابستان در اروپا، برگزار میشود، اما امسال در زمستان برگزار میشود.
این به این دلیل است که میانگین دما در قطر در ماههای ژوئن و جولای حدود 41 درجه سانتیگراد (106 درجه فارنهایت) است و میتواند به 50 درجه سانتیگراد (122 درجه فارنهایت) نیز برسد. به حدی گرم است که نمیتوان با خیال راحت بیرون بود و مطمئناً آنقدر خنک نیست که مردم بتوانند 90 دقیقه فوتبال بازی کنند.
این زمانبندی به این معنی است که لیگهای سراسر جهان دچار وقفه میشوند تا بازیکنان بتوانند در این مسابقات بازی کنند . به عنوان مثال لیگ برتر انگلستان یک هفته زودتر از همیشه شروع میشود و یک هفته دیرتر به پایان میرسد. هیچ مسابقهای بین 13 نوامبر تا 26 دسامبر برگزار نمیشود.
برخورد قطر با کارگران ورزشگاه چگونه بوده است؟
قطر در حال ساخت هفت استادیوم برای فینال جام جهانی است. نیاز به فرودگاه، مترو و جادههای جدید باعث شده است که 30000 کارگر مهاجر برای کار در ساخت و ساز آورده شوند.
از فوریه 2021، بیش از 6500 کارگر مهاجر از هند، پاکستان، نپال، بنگلادش و سریلانکا؛ از زمانی که این کشور حق میزبانی جام جهانی را در سال 2010 به دست آورد، در قطر جان باختند.
این به عنوان میانگین مرگ 12 کارگر مهاجر، از کشورهای ذکر شده، در هفته است.
مجموع تلفات در واقع بیشتر است، زیرا ارقام شامل مرگ و میر کشورهایی مانند فیلیپین و کنیا نمیشود که تعداد زیادی کارگر میفرستند.
دولت قطر گفته است که این ارقام بیش از حد تخمین زده شده است، زیرا شامل خارجیهایی نیز میشود که پس از سالها زندگی و کار در آنجا فوت کردهاند.
این رکورد مورد انتقاد سازمانهای سراسر جهان قرار گرفته است. گروه حقوق بشر سازمان عفو بینالملل، قطر را به استفاده از کار اجباری در سال 2016 متهم کرد و گفت بسیاری از کارگران مجبور بودند با شرایط بد معیشتی، هزینههای بالای استخدام، دستمزدهای معوقه و مصادره پاسپورت دست و پنجه نرم کنند.
دولت قطر اقداماتی را برای محافظت از کارگران مهاجر در برابر کار در شرایط بد در نظر گرفته است.
با این حال، دیدهبان حقوق بشر، یک کمپین، در گزارشی در سال 2021 اعلام کرد که همچنان با کارگران خارجی بد رفتار میشود. کسر دستمزدها به همراه ماهها حقوق پرداخت نشده همچنان برقرار بود.
آیا اتحادیههای فوتبال به جام جهانی 2022 اعتراض دارند؟
تیم هلندی تی شرتهایی با عبارت “فوتبال از تغییر حمایت میکند” پوشیده است. ستارگان نروژ از پیراهنی مشابه استفاده کردند که روی آن عبارت «حقوق بشر» و « داخل و خارج از زمین» نوشته شده بود. آلمان و دانمارک به دلیل رفتار قطر با کارگران مهاجر و سابقه هولناک حقوق بشر اعتراضات مشابهی را داشتهاند.
سخنگوی فیفا در رابطه با اعتراضات گفت: “با اقدامات بسیار سختگیرانه بهداشتی و ایمنی در محل… ” فراوانی تصادفات در محلهای ساخت و ساز جام جهانی در مقایسه با سایر پروژههای ساختمانی بزرگ در سراسر جهان کم بوده است.”
موضع قطر به عنوان یک کشور ضد الجیبیتی – روابط همجنسگرایان هنوز غیرقانونی است – یکی دیگر از زمینههایی است که مورد انتقاد قرار گرفته است.
گروههای حامی حقوق الجیبیتی از این کشور خواستهاند تا قبل از شروع مسابقات تغییراتی ایجاد کند؛ این موارد شامل تضمینهای امنیتی، حق ورود و جلوگیری از سانسور است. قطر همچنان سرسختانه مخالف نمایش عمومی علاقه است.