فوتبال

آمریکا، عربستان، امارات و حال قطر: چه کسی در لیگ جزیره حکومت می‌کند؟

در این مقاله به مالکان خارجی لیگ برتر جزیره و قدرت حاکم بر این لیگ توسط کشورهای عربی و آمریکا خواهیم ئرداخت.

پس از اینکه لیگ برتر شاهد ورود صندوق پولی مستقل عربستان سعودی (PIF) در اکتبر 2021 بود، کنسرسیوم آمریکایی به رهبری تاد بولی هدایت چلسی را در می 2022 برعهده گرفت. در حال حاضر نیز گلیزرها در حال آماده شدن برای فروش منچستریونایتد هستند.

یکی از پیشنهادهایی که این تیم دریافت کرده از سمت قطر و از طرف بانک QIB جاسم بن حمد آل ثانی است. بزرگان دیگری مانند جیم رتکلیف (INEOS) نیز علاقه‌مند به تصاحب کردن یونایتد هستند. پیشنهاداتی که برای خرید این باشگاه مطرح می‌شود باید مورد بررسی مالکان و مدیران این باشگاه قرار بگیرد.

برای مثال، در بحبوحه اعتراضات وارده به عربستان توسط سازمان عفو بین‌الملل به دلیل نقض حقوق بشر، یک سال طول کشید تا PIF  این کشور مسئولیت نیوکاسل را بر عهده بگیرد. این وضعیت در حال حاضر نیز ممکن است تکرار شود. با این حال با توجه به چراغ سبز نشان داده شده به قطر، کشوری در حاشیه خلیج فارس که از طریق QSI کنترل پاری سن ژرمن را در اختیار گرفته است، توازن قوا در لیگ برتر در حال تغییر است.

تنها سه باشگاه (برایتون، برنتفورد و تاتنهام) مالک انگلیسی دارند. 9 باشگاه (آرسنال، استون ویلا، بورنموث، چلسی، کریستال پالاس، فولام، لیدز، لیورپول و منچستریونایتد) متعلق به سرمایه گذاران آمریکایی هستند. با این حال، چهار عنوان از پنج عنوان برتر اخیر توسط منچسترسیتی به دست آمده است؛ برتری‌ای که از زمان خریداری این باشگاه توسط گروه یونایتد ابوظبی به مالکیت شیخ منصور در سال 2008، ادامه پیدا کرده است.

دربی خلیج فارس در منچستر؟

رقابت قطر و امارات در لیگ قهرمانان بین پاری سن ژرمن و منچسترسیتی به منچستر و انگلیس منتقل خواهد شد. در همین حال، مالکان آمریکایی در تلاشند تا با سه قدرت خلیج فارس (امارات، قطر و عربستان سعودی) روبرو شوند. این کشورها بازار را متورم کرده و فوتبال را برای همیشه تغییر دادند؛ در عین حال به ترسیم بندی دوباره رده بندی‌ها منجر شده و از بازی جوانمردانه با پول به عنوان ابزاری برای کنترل هزینه‌های خود استفاده می‌کنند.

پپ گواردیولا
پپ گواردیولا

سایمون چادویک، استاد اقتصاد ورزش و ژئوپلیتیک در مدرسه بازرگانی SKEMA، بیان کرد: “گمان نمی‌کنم یک جنگ سازمان‌یافته برای کنترل، نفوذ یا اعمال قدرت بر نخست‌وزیر توسط مالکان آمریکایی یا کشورهای خلیج فارس وجود داشته باشد. من فکر نمی‌کنم این روند عمدی یا استراتژیک باشد. سرمایه گذاری بر روی یک باشگاه انگلیسی بازدهی اقتصادی و سیاسی عظیمی دارد. بر همین اساس سرمایه گذاران در این میدان رقابتی قدم می‌گذارند. فرصت‌های زیادی برای درآمدزایی بر روی یک محصول اثبات شده و موفق وجود دارد. کاملا قابل درک است، چندین سرمایه گذار آمریکایی وجود دارند که از لیگ برتر برای دستیابی به منافع اقتصادی و سیاسی خود استفاده می‌کنند. در عین حال نوعی نفوذ دولتی بر روی مالکیت عربستان سعودی، قطر و امارات وجود دارد. ثابت شده است که آن‌ها با چنین سرمایه‌گذاری‌هایی به دنبال دستیابی به اهداف سیاسی از طریق باشگاه‌های اروپایی هستند.”

امام آمریکایی

در همین حین روزنامه‌نگار ESPN مالکیت آمریکایی رخ داده در لیگ برتر را تحلیل کرده است.

به نقل از وی: “برای بسیاری، این روند چیزی بیش از یک سرمایه گذاری نیست؛ دلیل این امر این است که این لیگ تیم‌های حرفه‌ای زیادی دارد. مالک آرسنال در عین حال مالکیت دنور ناگتس (NBA) و لس آنجلس رامز (NFL) را نیز بر عهده دارد. مالکان لیورپول هم بوستون رد ساکس (MLB) را تحت کنترل دارند. واقعیت این است که هر ساله پول بیشتری به فوتبال اروپا وارد می‌شود. حق پخش تلویزیونی برای این افراد جذابیت بسیاری دارد. بسیاری از آمریکایی‌ها لیگ‌های اروپایی و به ویژه فوتبال انگلیس را فرصتی برای خرید یک باشگاه، سرمایه گذاری و تلاش برای ارتقا می‌دانند. این سیستم برخلاف سیستم آمریکایی نظامی باز دارد. بدین معنی که اگر بتوانید ترقی کنید، بر ارزش سرمایه‌تان افزوده خواهد شد.”

“من چنین رویکردی را به عنوان یک نبرد برای کنترل لیگ برتر نمی‌بینم. این در واقع بیشتر به مثابه تلاشی جدی برای کسب درآمد بالاتر است. بسیاری از انگلیسی‌ها معتقدند فوتبال انگلیس دیگر متعلق به آن‌ها نیست. من تصور می‌کنم دولت نگران اتفاقاتیست که در حال رخ دادن است. فوتبال در انگلیس معنی زیادی دارد و پیامدهای سیاسی می‌تواند عامل بسیار مهمی در این روند باشد.”

What's your reaction?

Related Posts

1 of 120

ارسال پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *