مقدمه
از همان ابتدا که قطر برای میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲ انتخاب شد، حرف و حدیث در مورد آن شکل گرفت. یکی از مسائلی که بیش از همه در رسانهها مورد بحث قرار گرفت نقض حقوق بشر بود. فلیپ لام، مدافع سابق بایرن مونیخ و تیم ملی آلمان نیز از معترضان مطرح به سیاستهای دولت قطر در پرداخت حقوق کارگران مهاجر بود. در این مطلب از برد نیوز بیشتر به این امر میپردازیم؛ پس تا انتها ما را همراهی کنید.
میزبانی جام جهانی
این کشور حاشیه خلیج فارس در سال ۲۰۱۰ میزبانی جام جهانی را توسط نهاد اصلی فوتبال، فیفا، به طور بحث برانگیزی دریافت کرد. تا برگزاری بازی افتتاحیه جام جهانی تقریبا بیش از سه ماه دیگر باقی مانده است. به دلیل گرمای شدید منطقه خاورمیانه، قرار است جام جهانی در زمستان برگزار شود. این در حالی است که در حالت عادی در زمستان برگزار میشود.
فلیپ لام کاپیتان تیم ملی آلمان بود که توانست همراه این تیم در جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل قهرمان شود. او پس از گل پیروزی بخش ماریو گوتزه در وقت اضافه مقابل آرژانتین، جام را بالای سر برد و اکنون به عنوان مدیر مسابقات جام حذفی فوتبال آلمان برای یورو ۲۰۲۴ مشغول به کار است.
اعتراض فیلیپ لام به نقض حقوق بشر در آمادهسازی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر
پس از اینکه سازمانهای مردمنهاد مختلف اعتراض خود را به نقص حقوق بشر توسط دولت قطر اعلام کردند، این بازیکن سابق ۳۸ ساله آلمان رسما اعلام کرد که به برای این تورنومنت به قطر سفر نخواهد کرد.
وی در مصاحبه با روزنامه ورزشی آلمانی کیکر (Kiker) اظهار داشت:” من عضو هیچ گروه (سیاسی) نیستم و به عنوان یک طرفدار فوتبال تصمیم گرفتم به آنجا سفر نکنم. ترجیح میدهم مسابقات را از خانه دنبال کنم.”
وی افزود:” حقوق بشر باید بزرگترین نقش را در اعطای میزبانی یک تورنومنت ایفا کند. اما اگر میزبانی به کشوری داده شود که یکی از بدترین عملکردها را در حوزه حقوق بشر دارد، باید به درستی معیارها و روشهای تصمیم گیری شک کنید. این مسئله نباید در آینده دوباره تکرار شود. به نظر میرسد در انتخاب میزبان این جام جهانی، حقوق بشر، دوستداری محیط زیست، وسعت کشور و غیره، هیچ کدام نقشی در این میان نداشته است.
دیگر مسائل مربوط به نقض حقوق بشر در قطر
فلیپ لام همچنین با اشاره به افرادی مانند کاپیتان کنونی تیم ملی آلمان، مانوئل نویر که در طول حضور در قطر آشکارا درباره این موضوع صحبت میکنند، میگوید: “به عنوان یک بازیکن، دیگر نمیتوان این موضوع را نادیده گرفت.”
قطر سابقه وحشتناکی در زمینه حقوق بشر دارد و تحقیقات روزنامه انگلیسی گاردین (Guardian) در سال ۲۰۲۱ نشان داد که ۶ هزار و پانصد کارگر مهاجر در پروژههای زیرساختی مربوط به جام جهانی به دلیل شرایط ناامن کار جان خود را از دست دادهاند.
به گفته عفو بینالملل، “مقامات قطری به محدود کردن آزادی بیان با استفاده از قوانین توهینآمیز برای خفه کردن صداهای منتقد ادامه میدهند، در حالی که زنان و LGBTQ+ به شدت تحت ستم قرار دارند.”