در ادامه بررسی تیمهای حاضر در جام جهانی ۲۰۲۲، قصد داریم پرونده تیم ملی عربستان را در این مسابقات باز کنیم. عربستان یکی از بزرگترین تیمهای ملی فوتبال در قاره آسیا محسوب میشود. غولهای سبزپوش، تجربه زیادی در مسابقات بینالمللی از جمله بازیهای جام جهانی دارند. آنها همچنین یکی از پرافتخارترین تیمهای آسیا هستند. بعد از درخشش در مرحله مقدماتی جام جهانی، عربستان میخواهد در گروه نسبتا سختی شگفتیساز شود. سرمربی فرانسوی و کاربلد عربستان، امیدوار است کاری که با مراکش در جام جهانی ۲۰۱۸ انجام داد را در قطر تکرار کند. در این نوشته شما را بیشتر با نماینده آسیا در گروه سوم رقابتها آشنا میکنیم.
اطلاعات کلی
لقب: سبزها، شاهینهای سبز، شاهینهای عرب
کنفدراسیون: آسیا
سرمربی: هروه رنار
کاپیتان: سلمان الفرج
بازیکن با بیشترین بازی: محمد الدعایه
بهترین گلزن تاریخ: ماجد عبدالله
ورزشگاه خانگی: گوناگون
تاریخچه
ایدهای با عنوان تیم ملی عربستان در سال ۱۹۵۱ استارت خورد. در این زمان تیمی از وزارت بهداشت مصر به عربستان آمد و در چند بازی دوستانه با تیم منتخب باشگاههای عربستانی بازی کرد. فدراسیون فوتبال عربستان در سال ۱۹۵۶ تاسیس شد و تیم ملی این کشور در اولین تورنمنت خود در سال ۱۹۵۷ شرکت کرد. فوتبال عربستان در چند دهه ابتدایی قدرت زیادی نداشت. اما کم کم با وارد شدن به دهه هشتاد میلادی، عربستان تبدیل به یکی از بهترین تیمهای آسیا شد.
اولین بار تیم ملی عربستان در سال ۱۹۸۴ به جام ملتهای آسیا رسید. آنها از همین تورنمنت در چهار فینال پیاپی آسیا حاضر شدند که با دو بار قهرمانی همراه بود. از همان سال تا امروز، عربستان به تمام بازیهای جام ملتهای آسیا صعود کرده است. در سال ۱۹۹۴، عربستان سعودی برای اولین بار به مسابقات جام جهانی رسید. حضور در تورنمنت آمریکا با صعود عربستان از مرحله گروهی، تبدیل به یکی از بزرگترین افتخارات تیمهای آسیا در تاریخ جام جهانی تبدیل شد. سعودی در جامهای جهانی بعدی از جمله ۱۹۹۸، ۲۰۰۲ و ۲۰۰۶ هم شرکت کرد که حضور در مسابقات کره و ژاپن، با ناکامی بزرگ و ثبت یکی از بزرگترین شکستهای تاریخ تورنمنت همراه بود.
در سال ۲۰۱۸، عربستان بعد از ۱۲ سال غیبت به مسابقات جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه رسید. روند درخشان شاهینهای سبز با صعود به جام جهانی ۲۰۲۲ ادامه دارد.
افتخارات
همانطور که در بالا گفتیم، تیم ملی عربستان یکی از پرافتخارترین تیمهای تاریخ آسیا محسوب میشود. سه قهرمانی و سه نایب قهرمانی، عربستان را بعد از ژاپن به دومین تیم پرافتخار آسیا تبدیل میکند. سعودی آمار شش فینال را در هفت جام ملتهای آسیا از سال ۱۹۸۴ تا ۲۰۰۷ ثبت کرد. تیم ملی عربستان یک نایب قهرمانی و یک کسب رتبه چهارم در جام کنفدراسیونها هم در ویترین افتخاراتش دارد. عربستانیها اولین کشور میزبان بازیهای جام کنفدراسیونها بودند که با استقبال زیادی همراه شد.
از نظر افتخار در بازیهای جام خلیج فارس، عربستان با سه قهرمانی و هفت نایب قهرمانی، بعد از کویت دوم است. تیم ملی عربستان با یک بار صعود از مرحله گروهی جام جهانی، یکی از سه تیم آسیایی است که به چنین افتخاری رسید.
عملکرد عربستان در جام جهانی
عربستان سعودی دومین کشور آسیایی بعد از کره شمالی بود که توانست از مرحله گروهی جام جهانی صعود کند. عربستانیها قبلا پنج بار به جام جهانی صعود کردند که با احتساب جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، این عدد به شش میرسد. طی دهه ۹۰، عربستان موفق شد چهار جام جهانی پیاپی را به عنوان نماینده آسیا تجربه کند. جام جهانی ۱۹۹۴ که با صعود عربستان و گل زیبای عویران به بلژیک همراه شد، بزرگترین افتخار فوتبال عربستان در سطح جهان است. عربستانیها در دیگر حضورشان در جام جهانی نتوانستند از گروه خود صعود کنند.
تیم ملی عربستان در سه جام جهانی پیاپی حتی نتوانست برنده بازی شود. اما جام جهانی ۲۰۱۸ با اولین برد این تیم بعد از ۲۴ سال همراه بود. شاهینهای عرب موفق شدند دیگر تیم عرب، مصر را با محمد صلاح در روسیه شکست دهند. اولین حضور عربستان در جام جهانی در سال ۱۹۹۴، با دو برد این تیم مقابل تیم های مراکش و بلژیک همراه بود. عربها در مرحله حذفی این تورنمنت مغلوب سوئد شدند. سعودی در جام جهانی ۹۸ یک تساوی مقابل آفریقای جنوبی ثبت کرد اما مقابل فرانسه و دانمارک شکست خورد. بدترین تجربه عربستان در جام جهانی به سال ۲۰۰۲ برمیگردد که این تیم هر سه مسابقه را باخت. شکست هشت بر صفر مقابل آلمان، یکی از سنگینترین شکستهای تاریخ جام جهانی است.
جام جهانی ۲۰۰۶ با یک تساوی جذاب مقابل تونس و دو شکست برابر اوکراین و اسپانیا به پایان رسید. در جام جهانی ۲۰۱۸، عربستان بازی افتتاحیه جام جهانی را با شکست سنگین پنج بر صفر مقابل روسیه آغاز کرد. شکست یک بر صفر مقابل اروگوئه و پیروزی در بازی تشریفاتی مقابل مصر، حاصل کار عربستان در روسیه بود.
نحوه صعود عربستان به جام جهانی
عربستان در گروه بسیار سختی قرار داشت. شاهینهای سبز در مرحله اول مقدماتی با عبور از ازبکستان، فلسطین، سنگاپور و یمن به عنوان صدرنشین به مرحله بعدی صعود کرد. در مرحله پایانی هم عربستان سعودی در حضور ژاپن، استرالیا، چین، عمان و ویتنام با کسب ۲۳ امتیاز از ده بازی، به عنوان تیم صدرنشین به جام جهانی ۲۰۲۲ قطر صعود کرد. عربستانیها تمام بازیهای خانگی خود را در مرحله مقدماتی بردند و تنها یک بازی را در زمین ژاپن باختند.
گروه عربستان در جام جهانی
تیم ملی عربستان در گروه سوم یا C جام جهانی قرار دارد. نماینده آسیا باید با تیمهای آرژانتین، مکزیک و لهستان بازی کند. میتوان گفت عربستانیها یکی از سختترین قرعهها را بین تیمهای آسیایی دارند. تقابل با شاگردان لیونل مسی در تیم ملی آرژانتین، روبرت لواندوفسکی در تیم ملی لهستان و تیم سرسخت مکزیک، شرایط را برای عربستان سخت میکند. اگرچه عربستانیها به خاطر داشتن مرز زمینی با قطر میتوانند از حضور دهها هزار تماشاگر خودی در ورزشگاه استفاده کنند و امیدوار باشند بهتر نتیجه بگیرند.
ترکیب عربستان
در ایام جام جهانی و در ترکیب تیم ملی عربستان، میتوانیم انتظار دیدن امثال محمد العویس، یاسر الشهرانی، محمد البریک، علی البوهیلی، سلطان الغانم، سلمان الفرج، سالم الدوساری، عبدالله عطیف، هتان باهبری، محمد کانو، عبدالعزیز بیشی، عبدالرحمان غریب، ناصر الدوساری، فارس البوریکان، صالح الشهری و فهد المولد را داشته باشیم. هسته اصلی تیم ملی عربستان سعودی را بازیکنان الهلال تشکیل میدهند.
سرمربی عربستان
هروه رنار، سرمربی فرانسوی و نامآشنای دنیای فوتبال، هدایت تیم ملی عربستان را برعهده دارد. علاقهمندان به فوتبال در ایران به خوبی با رنار آشنا هستند. او سرمربی تیم ملی مراکش در جام جهانی ۲۰۱۸ بود که ایران موفق شد با گل به خودی لحظات پایانی آنها را شکست دهد. رنار همچنین قرار بود جانشین کارلوس کیروش در تیم ملی ایران شود. در هر صورت رنار به عربستان رفت و فوتبال این کشور را متحول کرد. وی قبلا به عنوان مربی با تیمهای ملی زامبیا و ساح عاج، قهرمان قاره آفریقا شده است.
ستارههای عربستان
بدون شک ستارههای اصلی تیم ملی عربستان در باشگاه الهلال بازی میکنند. سالم الدوساری، یکی از ستارههای اصلی ترکیب تیم ملی عربستان است. این وینگر ۳۰ ساله به جز یک دوره چند ماهه قرضی در باشگاه ویارئال اسپانیا، در تمام دوران فوتبالش برای الهلال بازی کرد. الدوساری در ۶۵ بازی ملی برای عربستان سعودی، ۱۷ گل ثبت کرد. وی همچنین گل برتری بخش عربستان در جام جهانی قبلی مقابل مصر را زد.
سلمان الفرج، هافبک ۳۲ ساله باشگاه الهلال، دیگر بازیکن قابل توجه تیم ملی عربستان است. الفرج هم در تمام دوران فوتبالش برای الهلال به میدان رفته است. اقتدار وی در میانه زمین او را تبدیل به کاپیتان تیم ملی عربستان کرد. سلمان الفرج هم در جریان برد عربستان مقابل مصر در جام جهانی ۲۰۱۸ موفق شد یک گل از روی نقطه پنالتی به ثمر برساند.